Популярні афери на ринку нерухомості

Шахрайство як феномен

 

Сьогодні не менше 3% угод на ринку нерухомості здійснюють за фальшивими документами. До того ж старі схеми обману «успішно» спрацьовують, тільки мутують в нових умовах.  

Опис реальних ситуацій  (найпопулярніших схем обману) вбереже покупця від можливої втрати грошей та нерухомості.

 

 Власник-шахрай

 

Дивно звучить, але на практиці вистачає випадків, коли власник нерухомості сам підроблює документи, або допомагає іншим здійснювати аферу зі своєю нерухомістю. Що, в принципі, такий же кримінал, как й будь-який інший. Є декілька варіантів «селфі-злочинів». 

Перший. Власник квартири сам дозволяє аферисту здійснити шахрайство. Тобто, він є співвласником або навіть організатором злочину. Наприклад, власик передає шахраю свій паспорт, документи на квартиру та ключі від вхідних дверей. Потім йде в поліцію, пише заяву про втрату паспорта й їде на декілька місяців за кордон. Шахрай селиться в квартирі й без зайвих проблем демонструє її потенційним покупцям. Якщо при оформленні угоди нотаріус чи покупець звертають увагу на те, що власник квартири не схожий на себе в паспорті, аферист жартує – постарішав, потовстішав, відростив бороду, життя довело до такого. Потім підписує договір купівлі-продажу й зникає з готівкою. З часом повертається «справжній» власник й «випадково» дізнається, що його нерухомість вже продали. Він поспішає до суду й доводить, що не міг «відчужити» квартиру, адже фізично його й на території України не було. В результаті, він оскаржує угоду, у власника лишається квартира, й частина зароблених співучасником грошей. 

 

 

Другий. У власника нерухомості відсутні оригінали документів й немає можливості їх відновити. Наприклад, папери лежать в сейфі приватного кредитора чи збанкрутілого банку. Вимагати повернення документів означає повертатися до минулих справ та сплачувати борг. Або документи знаходяться у родичів, колишньої дружини, з якою власник не бажає спілкуватися. Частіше за все оригінали документів залишаються на непідконтрольній Україні території й власник майна не може привезти. В таких випадках власник повністю чи частково підроблює документи з метою продажу нерухомості. Це – рідший варіант.

 

 Третій. Коли нерухомість знаходиться під заставою у банку. Щоб продати квартиру, у власника є два варіанти: віддати борг банку або підробити банківський лист-повідомлення про погашення кредиту. В останньому варіанті власник ризикує потрапити під кримінальне переслідування, але випадки омани фінансових установ бувають. Особисто знаю декілька епізодів з 2009 до 2014, коли власник підробляв банківський лист-повідомлення, знімав заборону, продавав квартиру й залишав територію України. Проблеми з фінансовими установами лягали на плечі добросовісного покупця. 

 

Четвертий. Мабуть найпоширеніша схема шахрайства, коли під час продажу квартири власник пише брехливу заяву, що зараз не у шлюбі й нотаріус не може цього перевірити. Шлюбні стосунки не завжди складаються ідеально, іноді друга половинка принципово не хоче продавати власність й через певний час подає позов за фактом порушення своїх законних прав. В таких випадках продаж нерухомості одним партнером з подружжя можна кваліфікувати як шахрайство. Зазвичай, у добросовісного покупця квартиру не забирають. Питання виникають до другої половинки, що продала квартиру. З нього вимагають гроші, які він отримав з незаконного продажу. Але в будь-якому разі покупець потрапляє в неприємну історію. 

Аферу, де бере участь власник, виявити достатньо складно.

Порада. Перед покупкою ставте питання сусідам по сходинковому майданчику. Так ви дізнаєтеся багато цікавого про квартиру та її власників.

 

Друзі, бережіть себе та свої гроші

Замовити зворотній дзвінок